Endüstri 4.0 ve Robot

Endüstri 4.0 ve Robot

Endüstri 4.0 üretim niteliklerini değiştiren, yenilikçi otomasyon sistemleri sunan, verileri sürekli birbiriyle iletişim halinde tutan bir sistemdir. 4. Endüstri devrimi de olarak anılabilen bu sistem, gelişen teknoloji ve şartlarla birlikte hem daha kolay hem de daha hızlı bir endüstri sektörünün adımlarını atmıştır. Endüstri 4.0 kısaca nesnelerin interneti ve hizmetlerin interneti olarak anılabilir.

Endüstri 4.0’ın en temel hedefi tam otomasyon, kaliteli ve hızlı üretimdir. Bu yapılanma tam bağımsız ve akıllı fabrikaların ortaya çıkmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Peki nedir bu akıllı fabrika?

Akıllı fabrika denince aklımıza ilk gelen, fabrikanın bir bütün olarak düşünebilmesidir. Bir bütün olarak düşünebilme yetisini bize sağlayan ise robotların sürekli olarak birbirleri ile iletişim kurmalarıdır. Fabrika içerisindeki robotlar kendi işlevlerini gerçekleştirirken bir yandan da diğer robotların ne durumda olduğunu kontrol ederler. Bu sayede kendi işlevlerini gerçekleştirmeden önce, ürünün kendisine geleceğine hazırlanmış olurlar.

Fabrika içerisinde yapılan veya yapılabilecek bütün risk taşıyan görevleri üstlenebilen bu robotlar, aynı zamanda pek çok açıdan insan hayatını kolaylaştırmaktadır. Risk oranı yüksek olan yerlerde rahatça çalışabilen ve keskin, sıcak ürünleri kolaylıkla taşıyabilen robotlar hem iş güvenliği sağlamakta hem de iş kazası riskini minimuma indirmektedir. Dört bir yanı sensörlerle donatılmış robotlar, yakınlarına insan yaklaştığı zaman hareketlerini yavaşlatma ve hatta durdurmak üzerine programlanmıştır. Dolayısıyla iş kazası riski yüksek olan bir ortama insan girdiği zaman, robot bu ortamı insan için en güvenli hale getirir.

Robotların bir diğer önemli özelliklerinden biri de kolay bir şekilde iş değişikliğine adapte olabilmeleridir. Robot bugüne kadar çalıştığı alandan çok farklı bir alanda çalışmayı çok kısa bir sürede öğrenebilir. Tam otomasyona sahip olan bir fabrikada robotların yeri yadsınamayacak kadar yüksektir. İşleri kolay ve hızlı halletmekle kalmaz, bunun yanında sizlere daha güvenli ve daha temiz bir ortam bırakırlar.

Havacılık, taşımacılık, kargo, üretim, sanayi, otomotiv, eğitim vb. sektörlerin içerisinde robotlar büyük oranda yerleşmiştir. Gerektiğinde bir insan gibi inisiyatif kullanabilen robotlar, hayatımızın artık hemen hemen her alanında bizlere destek olmaktadır. Araba, uçak, tren kullanırken canımızı emanet ettiğimiz robotlara üretim yaparken neden güvenmeyelim?

Cevapla!
Whatsapp İletişim...
Merhaba,
Gteklojik olarak nasıl yardımcı olabiliriz?
Powered by